Родители на ученици в Софийската математическа гимназия сезираха прокуратурата за възможни

...
Родители на ученици в Софийската математическа гимназия сезираха прокуратурата за възможни
Коментари Харесай

Нов скандал в СМГ! Родители сезират Цацаров за злоупотреба с пари

Родители на възпитаници в Софийската математическа гимназия сезираха прокуратурата за вероятни злоупотреби с пари от учебното настоятелство, написа Пик.

Сигналъте е импортиран през днешния ден до основния прокурор Сотир Цацаров с копие до Софийска градска прокуратура. Той е подписан от майка на възпитаник в СМГ и от татко на друго дете, което учи там. Подкрепен е документално от още 10 родители, оповестява " Офнюз ".

Опасенията им за обири се породили, когато разбрали, че парите, които родителите са платили за присъединяване на децата в математическо състезание в Созопол (такси, нощувки) са били регистрирани като разноски на настоятелството, след което са били осребрени.

Както всякога, те платили на ръководителя на тима - в тази ситуация по 273 лева, без още веднъж да получат документ за разхода. Впоследствие разбрали, че против сумата (в надпреварата вземат участие към 100 възпитаници от СМГ) е издадена фактура на името на настоятелството, която била осребрена в София от бюджета му. Той пък се образува от таксите за съботно-неделните курсове по математика (около 1 милион годишно), които отново родителите заплащат, и от дарения.

Родителите се притесняват, че това не е индивидуален случай - децата им вървят на не едно и две надпревари отвън София всяка година - и че сумите във фактурите са повишени по отношение на действително направените разноски.

Ето какво се споделя в сигнала:

" Като родители на деца, ученици на СМГ и участващи в разнообразни математически надпревари, до нас доближи информация за допустима корист със средства, регистрирани като разход на УН (бел. ред. учебно настоятелство).

Конкретното съревнование, за което са налични такива документи е „ Международен фестивал на младите математици “, което годишно се организира в град Созопол. Състезанието е отборно. Времетраенето е 7 дни, за които всеки родител заплаща напълно нощувките и цялостен интернат за детето си. Парите се събират от учителите (ръководители на отборите) преди потегляне на групите и настаняването се заплаща на място в хотел „ Спартак “в гр. Созопол - благосъстоятелност на Едноличен търговец „ Чакъров – Тодор Чакъров “.

В продължение на няколко години (2013, 2014, 2015 и 2016) за хотелско настаняване на децата от притежателя на хотел „ Спартак “, гр. Созопол са издавани фактури с адресат Сдружение “Училищно настоятелство „ Паисий Хилендарски ” при Софийска математическа гимназия, които след това са осребрявани от касата на настоятелството и са регистрирани като разход, въпреки че това настаняване напълно е платено от родителите. Имаме съмнения, че тези дейности са за нелегално персонално облагодетелстване за сметка на учебното настоятелство. Предполагаемите злопутреби възлизат на стойност към 7 500 лв. годишно или към 30 000 лв. за посочения интервал.

Не бихме могли към сегашния миг да представим доказателства в поддръжка на гореизложените обстоятелства, без значение че сме входирали молба в счетоводството на учебното настоятелство да ни бъдат предоставени копия от процесните фактури, както не бихме могли да посочим техни номера и дати на издаване. До момента нямаме отговор от Съвета на настоятелите на учебното настоятелство по молбата ни за показване на въпросните фактури, копие от която прилагаме към сегашния сигнал. В тази връзка молим по силата на пълномощията си в хода на инспекцията, проверяващите органи да изискат показване на съответните фактури от “Училищно настоятелство „ Паисий Хилендарски ” при Софийска математическа гимназия.

Във връзка с гореизложеното настояваме да бъде осъществена инспекция на счетоводните документи на Сдружение “Училищно настоятелство „ Паисий Хилендарски ” при Софийска математическа гимназия, свързани с математическото съревнование „ Международен фестивал на младите математици “ – гр. Созопол и да бъде открито има ли данни за осъществени злоупотреби със средствата на УН.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР